Børsen logo

Sjældne rubiner fra Grønland har fundet vej til Københavnsk juvelér

Af Fredrik Malte Petersen Foto: Jacob Nielsen/Michel van Steenwijk
ANNONCØRBETALT INDHOLD AF HARTMANN'S

Topbilled mobil
topbillede

Rubiner anses for at være nogle af de mest kostbare og sjældne ædelstene i verden. Men hvad de færreste nok ved er, at de findes på Grønland. Endda i så udsøgt kvalitet, at de nu kan findes i smykkekollektioner hos Hartmann’s i Bredgade. Og det har været en lang og sej rejse for de røde juveler.

For tre milliarder år siden skete der noget dybt nede i jordskorpen. Med en temperatur på 600 grader og et enormt tryk, gik de faste klipper i opløsning, og mineraler i et væld af farver blev dannet – både grønne, hvide, blå og røde. De røde blev røde, fordi de fik et stænk af metallet krom i sig.

I takt med kontinenters vandring, landede stenene under jorden på den enorme ø, vi i dag kalder Grønland. Og det tog dem tillige flere årtusinder at komme frem til jordens overflade.

I 1965 drog den dengang 25-årige geologstuderende Martin Ghisler til Grønland, på opfordring af den statslige forskningsinstitution, Grønlands Geologiske Undersøgelse (GGU), for at undersøge forekomster af netop krom, som bruges som legeringsmetal i eksempelvis bilindustrien. Det blev startskuddet til en sjælden og smuk opdagelsesrejse.

En rubin-oase i uberørt natur

Under den første tur til Grønland - på feltudflugt og krom-jagt - opdagede Martin Ghisler tilfældigt en løs sten, som indeholdt et blegt lyserødt mineral.

HartmannHartmann
Rubinerne fra Grønland er nogle af de ældste i verden med sine cirka tre milliarder år på bagen. Foto: Michel van Steenwijk/PR

”Farverne var ikke spektakulære, men de var lyserøde. Det var først året efter, i 1966, at vi fandt rigtige rubiner. Det var på en lille ø, hvor vi skulle ud og kigge efter krom. Da vi lagde i land dér, kunne jeg hurtigt se, at der var masser af sten med små mørkerøde korn. De var flotte, men ikke store - jeg var dog ikke i tvivl om, at det var rubiner. Havde jeg ikke fundet den løse sten forinden, havde jeg ikke turdet tro på det,” fortæller han.

Denne lille ø kendes i dag som Ruby Island.

”Som geolog er man altid henrykt, når man finder noget, der kan bruges. Succeskriterierne for en geolog er enten at få opkaldt et mineral efter sig eller få opkaldt en forstening eller at finde noget, der kan bruges som en mine. Så jeg var glad,” erindrer Martin Ghisler.

Forløsning efter årtier

Det skulle dog ende med at tage over 50 år fra han gjorde fundet og til, at de smukke og ældgamle grønlandske sten endelig kom til at sidde i et smykke. Op til flere mineselskaber har forsøgt at kommercialisere rubinforekomsterne uden held. Endelig lykkedes det i 2017 hvor den såkaldte Appaluttoq-mine (grønlandsk ord for ”rød”) åbnede, og Grønlands Selvstyre blev medejer af selskabet Greenland Ruby, som i dag driver minen.

Martin Ghisler er i dag 80 år gammel og har fulgt rubineventyret lige siden han første gang opdagede dem i 60’erne. Han blev henrykt, da han tændte for fjernsynet en novemberaften i 2018.

”I strømmen af nyheder fortalte en dansk juvelér pludselig om rubiner fra Grønland, som han havde lavet en smykkekollektion af. Det ene pragtfulde smykke efter det andet tonede frem på skærmen. Og jeg genkendte jo selvfølgelig rubinerne. Jeg havde set frem til det øjeblik i over 50 år,” fortæller han og tilføjer:

HartmannHartmann
Hartmann's er den første juveler, der med succes har skabt en kollektion af de grønlandske rubiner. Foto: Jacob Nielsen

”Man må også sige, at det er specielt. Rubiner er sjældne, og især på den vestlige halvkugle. Der er ikke mange steder i verden, de findes i så god kvalitet,” siger han.

Et urgammelt unikum

Rubinerne på Grønland er omtrent tre milliarder år gamle. De gemmer sig i nogle af verdens ældste klippeformationer. De steder i verden, man normalt forbinder med smukke rubinforekomster er særligt Burma og Mozambique, men disse har ”kun” 500 millioner år på bagen.

De grønlandske rubiners egenskaber giver dem et smukt og unikt farvespil – fra den intense røde, som man kalder ”dueblod”, til lys ”icy pink”.

Disse betagende ædelsten blev opfanget af et skarpt øje fra København, der kunne se potentialet.

Dansk idé - grønlandske ædelsten

Juveléren i tv-udsendelsen var nemlig Ulrik Hartmann.

I samme år, 2018, i foråret, sidder han i et fly på vej til Bangkok, hvor arbejdet med hans egne udvalgte sten foregår. På flyet har han tid til at fordybe sig i at læse – noget hverdagen ellers ikke tillader meget af. Han læser i et geologisk magasin, at de første grønlandske rubiner vil blive præsenteret på en messe i Las Vegas i juni samme år. Ulrik ved godt, at der er fundet rubiner på Grønland i forvejen, men han ved også, at man ikke har haft held til at kommercialisere dem i smykkebranchen.

Allerede næste morgen taler han med sin kollega, Anne Mette Højte, der er designer, og de vender idéen om grønlandske rubiner.

”Jeg fortæller hende, at jeg tror, det ville være helt ideelt at sælge grønlandske rubiner i Danmark og lave en kollektion. Prøv at forestille dig, at det er første gang nogensinde, at vi kan arbejde med vores eget kongeriges ædelstene. Tidligere har vi jo ikke haft mulighed for at arbejde med ædelstene fra Kongeriget. Vi har rav - det er ikke noget værd, og det er kedeligt,” fortæller Ulrik Hartmann.

HartmannHartmann
Det tog Ulrik Hartmann og Anne Mette Højte under et halvt år at føre rubin-idéen ud i livet. Foto: Jacob Nielsen/Michel van Steenwijk

Idéen er født, og Ulrik kontakter Greenland Ruby og sætter et møde op. Få måneder senere udvælger han de første rubiner, han besøger minen i Grønland, og sammen med Anne Mette Højte, skaber han den første danske kollektion af knap 70 smykker med Grønlandske rubiner.

Mange har nært forhold til Grønland

Alt bliver revet væk på 14 dage.

”Jeg tror, det bliver en kæmpe succes, fordi folk synes, det er spændende og interessant, at man kan få et stykke naturhistorie fra Kongeriget Danmark. Grønland er indbegrebet af skønhed og uberørt natur. Det er noget, som er rent, og kunderne synes det er fantastisk. Samtidig er det nogle af de ældste rubiner, der overhovedet findes med sine tre milliarder år på bagen. Og så har rigtig mange danskere faktisk en tilknytning til Grønland. Enten fordi de har været der at arbejde, rejst, eller har været udstationeret på forskellige måder,” siger Ulrik Hartmann.

Designer Anne Mette Højte er enig.

”Jeg er virkelig overrasket over, hvor mange kunder der kommer ind i forretningen og spørger til rubinerne, som samtidig har en personlig relation til Grønland,” siger hun.

HartmannHartmann
Anne Mette Højte er smykkedesigner og har sammen med Ulrik Hartmann skabt den foreløbig første kollektion af grønlandske rubiner. Foto: Jacob Nielsen

”Det er ret vildt, at man finder rubiner i en del af Kongeriget Danmark. For det andet er det også specielt, at de sidder i klipper på den måde, de gør, og at det er en open pit-mine frem for en undergrundsmine. De her forekomster er faste og har været der altid. Det synes jeg er unikt.”

Fra isen og til ilden

Selve minen er en historie i sig selv.

Appalutoq-minen ligger i nærheden af bygden Qeqertarssuatsiaq/Fiskenæsset 150 km syd for Nuuk – fuldstændig isoleret fra omverdenen. Den kan kun tilgås gennem en mange timer lang sejltur eller med helikopter. Sejlturen er dog kun mulig fra maj til december måned – resten af året er hele fjorden dybfrossen. Og både sejl- og helikopterturen stiller desuden krav til godt vejr. Minen kunne lige så godt være en base på månen, som Ulrik Hartmann selv siger – for den ligger midt ude i det store ingenting.

Alt er opbygget fra bunden. Alle materialer skal prammes ind med skib fra Nuuk. Om vinteren er der hård blæst, mens temperaturerne daler ned til minus 30 grader. Det er svært at beskrive præcis, hvor vanskelige forhold minen rent faktisk opererer under.

Til gengæld er der ro. Stilhed og storslåede udsigter ud over bjerge, klippeformationer og søer. Man finder ikke noget lignende mange steder i verden. Det er barsk og råt, men samtidig smukt og nuanceret.

HartmannHartmann
Rubinminen er så afsides og svær at tilgå, at den ligeså godt kunne være en base på månen. Foto: Michel van Steenwijk

Minedriften foregår ved, at man gradvist sprænger små områder i en stor drænet sø, for derefter at transportere klippestykkerne til procesanlægget med store trucks. Ved sprængning er sikkerhedsafstanden intet mindre en én kilometer.

De fleste øvrige opgaver løses af specialiserede maskiner, som knuser klipperne og sorterer rubiner fra klippestykker på forskellige transportbånd.

De rubiner, som er undsluppet sorteringsmaskinerne, bliver taget fra med håndkraft af en opmærksom medarbejder. Herefter bliver de sorteret - ligeledes ved håndkraft. Det hele resulterer i mellem 20 og 30 kilo brugbart rubinmateriale om ugen.

Og herfra bliver det sendt til Bangkok, hvor det bliver forarbejdet og slebet, inden de allerflotteste sten lander i håndfladen på Ulrik Hartmann, der sammen med sine designere omsætter dem til dyrebare og enestående smykker.

Giver tilbage til naturen og folket

Medarbejdere på projektet er overvejende grønlændere, der med stor stolthed og professionalisme engagerer sig dybt i processen. Særligt dette betyder noget for Hartmann’s.

”Minen er delvist ejet af Grønlands Selvstyre, som ejer 12 pct. Ved salg af de grønlandske rubiner i Bangkok, betales 5 pct. i royalty til Grønlands Selvstyre. På den måde betaler man tilbage til grønlænderne. Og man har fra start arbejdet meget med en CSR-strategi, da man gerne vil mine ædelsten med stort socialt ansvar,” siger Ulrik Hartmann og uddyber:

HartmannHartmann
Ulrik Hartmann har selv besøgt minen på Grønland for at få indblik i, hvordan rubinerne brydes og sorteres. Foto: Michel van Steenwijk

”Der er ordentlige miljøforhold, grønlandsk arbejdskraft, og man kan spore rubinen fra den bliver fundet, til den bliver sendt til Nuuk, til den kommer til kontoret i Bangkok, til den bliver slebet og forarbejdet og certificeret og kommer tilbage igen. Så hele vejen gennem supply chain har man tjek på, at man gør alt efter de højeste standarder.”

Derudover har Greenland Ruby etableret fonden ”The Pink Polar Bear Foundation”, som har til formål at støtte international polarforskning i alle discipliner, især beskyttelse af grønlandske indbyggere (dyr og mennesker), der er ramt af klimaændringer og ledsagende kulturelle forandringer. Denne fond har Hartmann’s doneret mere end 100.000 kr. til – og donerer samtidig en del af salgsprisen på alle solgte rubinsmykker til ”The Pink Polar Bear Foundation”.

Alle kan eje et stykke dansk kulturhistorie

Rubineventyret er kun lige begyndt i Bredgade.

Hos Hartmann’s har man i forvejen god erfaring med at lave smykkekollektioner, som får fat i danskernes opmærksomhed. Men særligt med rubiner har der måske tidligere været en opfattelse af, at det var noget gammeldags. Da kollektionen blev lavet, begyndte selskabet Greenland Ruby at markedsføre et slogan, der lyder: ”Not my grandmother’s ruby”.

”Det hænger sammen med, at rubiner tidligere har været forbundet med mormorsmykker, men vi ønskede at lave en ny og tidssvarende kollektion, hvor man så på designet med et friskt pust. Det blev et mere simpelt klassisk skandinavisk design, der ikke er for pyntet, og det er meget enkelt i designlinjerne. Og fordi det er raffinerede designs, har danskerne taget godt imod rubinsmykkerne,” forklarer Ulrik Hartmann.

HartmannHartmann
Den første kollektion af de grønlandske rubiner blev udsolgt på 14 dage. Foto: Jacob Nielsen

Anne Mette Højte mener også, at flere ting spiller ind i kollektionens succes.

”Da vi lavede rubinsmykkerne, skulle de ikke være for tunge. De skulle være lette. Og det skulle være et design, man kunne bruge til hverdag, så det ikke blev for pyntet. Allerede her har man fat i et yngre publikum - for det er ikke stort og vulgært, men mere nede på et niveau som er brugbart. Og i og med man ikke har store diamanter udenom, så holdes prisen på et niveau hvor alle er med,” siger hun.

På latin hedder farven rød ruber – og heraf stammer ordet rubin. Det er kærlighedens farve, og det vil fremtidige kollektioner også afspejle, lyder det fra smykkeskaberne.

Du kan læse mere om Hartmann's grønlandske rubiner lige her.

Annoncen er produceret den 06.04.2021 af Børsen Creative i samarbejde med Hartmann's