Børsen logo

Dit livs vigtigste foræring: Sådan vælger du den rigtige forlovelsesring

Af Fredrik Malte Petersen Foto: Jacob Nielsen
ANNONCØRBETALT INDHOLD AF HARTMANN'S

Topbilled mobil
topbillede

Det kræver forarbejde at vælge den rigtige forlovelsesring, når man har sat sig for at ville dele resten af livet med sin udkårne. For en kæreste er ikke bare en kæreste, og en ring er bestemt heller ikke bare en ring. Juveleren Ulrik Hartmann sælger op mod 500 forlovelsesringe om året – og han ved, hvad der skal til for at ramme helt plet, uanset hvem giveren og modtageren er.

Hvad er egentlig den vigtigste materielle gave, man kan give til eller modtage fra et andet menneske i løbet af et helt liv?

Nogen vil måske sige, at det var det ene sæt bestik, deres forældre gav dem med, da de flyttede hjemmefra for første gang. Andre måske det par løbesko der gjorde, at de endelig kom i form. Men hvis man (endnu) ikke har givet eller modtaget en forlovelsesring, så er det muligvis en anelse svært at beskrive, hvor meget den rent faktisk betyder.

Vi prøver alligevel. Ulrik Hartmann, der har drevet smykkeforretningen Hartmann’s i Bredgade i over 20 år, forklarer det således:

”Der er to gange ’ja’ på spil i et frieri. Der er både et ja til dig, og et ja til din forlovelsesring. Det første ja er uden tvivl det vigtigste, men den rette forlovelsesring spiller bestemt også en rolle.”

Betyder det så, at man skal være nervøs? Det kan være svært ikke at være. Men når man træder ind ad døren i Bredgade møder man ikke blot en butiksassistent – man møder en atmosfærisk tryghed og et modent og erfarent team af passionerede rådgivere, der ved præcis hvilken stor beslutning, et romantisk frieri er, og som kan få nerverne til at falde helt til ro, inden man igen forlader butikken.

Kærligheden er ikke aflyst

Romantisk har forlovelsen dog ikke altid været. I gamle dage var den faktisk mere et spørgsmål om at have forudbestilt den partner, der sikrede de mest gunstige økonomiske omstændigheder. Det var oftest slægten, der bestemte, hvem man skulle kædes sammen med, og et bryllup var en handel.

Hartmann'sHartmann's
Forlovelsesringen er muligvis den vigtigste gave, du nogensinde kommer til at give nogen. Så selvfølgelig skal du finde den helt rigtige. Foto: Jacob Nielsen

Det er i dag meget svært at begribe, at man skulle gifte sig med én, man ikke nærer nogen følelser for. Eller endda at et ægteskab kun var forbeholdt en mand og en kvinde. For nu er det anderledes: Forlovelsesringen er en af det stærkeste kærlighedserklæringer, der findes. Det er en tradition, der er lige så ægte, som den er gammel, og som ikke kommer til at forsvinde, uanset hvor digitalt og elektronisk alt andet bliver. ”Der ikke nogen, der skriver ’vil du gifte dig med mig’ i en email,” som Ulrik selv siger.

Og så har coronakrisen i sig selv bibragt en eksplosion i antallet af forlovelser verden over – i svære tider bliver man nemlig bundet tættere sammen.

”Love is not cancelled” lyder et nyt ordsprog hos Hartmann’s.

Store beslutninger skal tage tid

Men når man har sat sig for at give denne ”tidens stærkeste kærlighedserklæring” til den man elsker, hvordan vælger man så den helt rigtige?

Ifølge Ulrik Hartmann skal man forholde sig til det på samme måde, som når man køber et nyt hjem. Det er en stor beslutning, og man skal gennemgå de mange muligheder, inden man træffer et valg.

”Det handler om rådgivning. Vores force her er, at vi har alt den tid, der skal til for at guide og råde kunderne til at finde det rigtige. Det er derfor vores vigtigste opgave, at kunderne føler sig trygge,” forklarer han.

Og til at få denne rolige fornemmelse til at sænke sig over en nervøs og måske lidt uerfaren ung bejler, har Ulrik sine højt kvalificerede medarbejdere. Det kunne eksempelvis være 51-årige Henriette, som ganske enkelt får sat den unge herre i en komfortabel stol, og derefter starter hun helt fra bunden: ”Har du gjort dig nogle tanker?”

Hartmann'sHartmann's
Hartmann's sælger op mod 500 forlovelsesringe om året. Og der er mange forskellige stilarter at vælge i mellem. Foto: Jacob Nielsen

Ifølge Ulrik lægger de unge mennesker mærke til, at det er en lidt ældre og livserfaren rådgiver, som endda selv har været igennem forlovelsens glæde, der sidder klar til at hjælpe med alt, der kunne tænkes. Hvor Ulriks egen force er at nørde med selve diamanterne og stilen på smykkerne, så overlader han trygt rådgivningsprocessen til en medarbejder som Henriette, der er en menneskekender.

Kend din partner

Så hvor begynder man?

Man begynder selvfølgelig med at kaste et blik på sin udkårne – som man allerede har gjort tusindvis af gange.

”Man skal selvfølgelig forholde sig til, hvilken type partneren er, og hvilken stil hun har. Det er det vigtigste. Det skal man blot kunne fortælle os lidt om herinde, og så kan vi rådgive ud fra det. Er hun romantisk og ”prinsesseagtig”, eller hun lidt mere business i sort jakkesæt, som er lidt mere til art deco-former? Det handler om at afkode modtageren. Hvilke smykker har hun i forvejen? Er hun til det voluminøse i sit udtryk eller det minimalistiske,” siger Ulrik Hartmann.

Det kan også være, hun er sporty, og både træner og sejler kapsejlads, og derved er hård ved sine smykker. Eller måske er hun mere én, der nyder sine velplejede negle og ikke har havearbejde som foretrukken hobby.

Hos Hartmann’s har man inddelt ringene i kategorierne ’den elegante’, ’den sofistikerede’, ’den funklende’, ’den klassiske’, ’den romantiske' og ’den raffinerede’.

Hartmann'sHartmann's
Forcen hos Hartmann's er rådgivningen. Når man kommer ind og skal købe en forlovelsesring, er man i kyndige hænder fra start til slut. Foto: Jacob Nielsen

I det hele taget er der mange forskellige typer med forskellig smag og derfor også mange forskellige forlovelsesringe. Det betyder ligeledes noget, hvordan hånden, som ringen skal sidde på, ser ud og er formet.

Men det er først og fremmest vigtigt, at man selv kan besvare de vigtige spørgsmål og selv vælger noget, man synes er flot og vil passe godt. Og hele den proces fra start til slut, er vigtig hos Hartmann’s – det handler nemlig ikke blot om at sælge en ring – det handler om, at den kommende gom føler sig tryg og helt sikker på, at det er den eneste rigtige forlovelsesring, han i et snarligt og mindeværdigt øjeblik får lov at sætte på sin udkårnes hånd.

”Det skal jo altid komme som en overraskelse. Det er ikke min anbefaling, at man spørger så meget ind til personen, som skal have den. Man spørger jo heller ikke nogen, hvad de kunne tænke sig, hvis de skulle have en bestemt gave et bestemt sted fra,” siger Ulrik Hartmann.

Vælg tidløst frem for trendy

Og selvom forlovelsesringe er mangeartede nu i forhold til tidligere, så er der alligevel nogle guidelines, man kan følge. For det første har Ulrik stort set aldrig solgt en forlovelsesring uden en diamant – det kan i hvert fald tælles på én hånd. Og for det andet så gælder det om at vælge noget, der er tidløst. Ringen skal være lige så flot at kigge på i dag som om 10 år.

”Altså, man kan jo også sagtens gå ned og købe et skotskternet sæt tøj, som man synes er utroligt fedt, og så kan man bruge det i halvandet år. Men så tænker man måske næste gang, man kommer til moster Annas fødselsdag, at man falder lidt for meget udenfor og bliver en kende træt af det. Den tidløse designstil er typisk det kendetegnende ved en forlovelsesring,” siger Ulrik Hartmann.

Det betyder dog ikke, at de alle sammen skal ligne hinanden. For 20 år siden valgte alle stort set det samme. Det kunne næsten kun være en helt simpel solitaire-ring med en enkelt sten.

Hartmann'sHartmann's
Det er vigtigt for Ulrik Hartmann, at man kommer ind i butikken og får lov at både se og mærke håndværket, inden man vælger, hvad man i sidste ende skal forære sin partner. Foto: Jacob Nielsen

”I dag ser vi en klar tendens til, at man gerne vil have et individuelt udtryk. Man vil ikke have noget, som alle andre har. Der skal være nogle få detaljer på dem, som er flotte og unikke. Og det kan være både solitaire, roset eller en trestens-ring. Det kan også være en fancy-cut diamant, og det kan være med forskellige greb. Der er ingen regler som i gamle dage,” siger Ulrik Hartmann.

Pengene er ikke det afgørende

Ligeledes er der heller ikke faste regler om, hvor mange penge en forlovelsesring skal koste. De fleste har selvfølgelig en idé om et budget, når de træder ind i butikken, og ifølge Ulrik Hartmann findes der også noget for enhver i mange forskellige prisklasser.

For det er ikke ligesom i USA, hvor ringen per definition skal svare til tre af køberens månedslønninger.

”Det er noget vås. Men det er altid sjovt at sammenligne med USA. For derovre går de også kun op i stenens størrelse. Også selvom diamanten er i betydeligt dårligere kvalitet og ligner bunden på en ølflaske. Der er ingen derovre, der frier med under 1 carat,” siger Ulrik Hartmann.

I Skandinavien peger tendensen mere på god kvalitet og design. Den skal ikke være stor, men den skal være den rigtige. Og prisklasserne kan være alt fra 8.000 kr. til 800.000 kr. eller mere. Typisk ligger forlovelsesringe på mellem 15.000 og 75.000.

Og derudover følger der altid en bundsolid garantiordning med fra Ulrik Hartmann:

”Vores filosofi herinde er, at vi garanterer et ja, og ellers kan man få pengene tilbage. Så er der ingen, der er nervøse for at få et nej,” siger han.

Du kan læse mere om Hartmann's forlovelsesringe og få et overblik over de mange forskellige typer lige her.

Annoncen er produceret den 08.02.2021 af Børsen Creative i samarbejde med Hartmann's