Mikrobrygger blev overvældet af værdien i lokalsamfundet efter ryk fra hovedstaden

Mikrobrygger blev overvældet af værdien i lokalsamfundet efter udflytning til provinsen

20210630-092255-3_ma.jpg
Tore Gynther har i en årrække drevet bryggeri og restaurant, men rykkede for to år siden til den midtsjællandske by Svinninge. Foto: Jonas Pryner Andersen
Bæredygtig
07. jul 2021 KL.11:00

Brandmajoren lyttede først på spørgsmålene i telefonen, men sagde efter lidt tid, at han blev nødt til at smutte.

Han var ude til en brand, der ikke endnu var helt under kontrol – bagefter ville han meget gerne ringe tilbage og hjælpe.

Sådan gik det ifølge bryggeristifteren Tore Gynther til, da To Øl skulle bede om hjælp til at besigtige de forladte bygninger, hvor han ville etablere egen ølhave med tilhørende servering af mad.

Folk vil betale for en oplevelse, men det skal smage godt og give dem værdi. Det kan ikke bare være et varemærke Tore Gynther, stifter, To Øl

Lokal opbakning

“Det var en virkelig stor kontrast i forhold til København, hvor vi kommer fra, at han på den måde tog sig tid og var hjælpsom. Det har været meget lettere at føre nogle af de lidt skøre idéer, vi har haft, ud i livet, fordi vi har oplevet en kæmpe lokal opbakning,” siger To Øl-direktøren om tiden, siden selskabet købte et nedlagt fabriksanlæg på 150.000 kvm i den sjællandske landsby Svinninge.

Tore Gynther, der siden 2010 har huseret på Nørrebro med det kombinerede bryggeri og serveringssted Brus, mener også, at To Øl selv kan give noget tilbage til byen.

Bybosamarbejde

I dag har bryggeriet ifølge ham genereret omkring 20 fuldtidsansættelser af beboere i Svinninge og omegn, mens endnu flere hjælper til med forefaldende arbejde.

Det var også de lokale, der i midten af juni fyldte op ved langbordene i To Øls nyåbnede ølhave for at se fodboldlandskamp, drikke kolde fadøl og spise mad af lokale råvarer.

“Det giver os mange muligheder, at vi kan komme tættere på folk i området, end vi kan i byen, hvor der hundredvis af andre tilbud. Der er helt sikkert også nogle begrænsninger i forhold til at ligge midt i en storby, men alt i alt får vi meget friere rammer til at gennemføre projekter – også uden at vi skal satse hele butikken økonomisk,” fortæller Tore Gynther, der bl.a. udlejer plads til den lokale ciderproducent Æblerov.

Ølfestival

Mulighederne viser sig også på den flere hektar store græsplæne, der flankerer fabriksbygningerne.

Her vil bryggeriet, der producerer et samlet sortiment af over 400 specialøl, arrangere sin egen ølfestival i sommeren 2022.

“Vi har måttet udskyde festivalen i to år nu på grund af corona, men ligesom med ølhaven håber vi, at den kan skabe endnu mere liv og flere oplevelser,” siger Tore Gynther, der allerede oplever støtte til forretningen fra både Svinninge og ølentusiaster fra resten af landet.

“Folk vil betale for en oplevelse, men det skal smage godt og give dem værdi. Det kan ikke bare være et varemærke. Så kommer folk ikke igen, og så kan det være lige meget, at lokalområdet kender os,” fortæller direktøren.